Aanstelling bij de politie

Veel mensen weten niet weten hoe het zit met de politieopleiding en een dienstbetrekking bij de politie. Zo zegt men bijvoorbeeld: “Hij heeft nooit bij de politie gewerkt. Wel was hij begonnen aan de opleiding, maar hij heeft dit nooit afgemaakt.”

Die bewering is onjuist en we zullen toelichten wat er niet klopt. Zodra iemand de strenge toelating en sporttest heeft doorstaan en door de medische en psychologische keuring is gekomen, krijgt hij een aanstelling en is vanaf dat moment in dienst en werkzaam binnen de politieorganisatie en dit is al bij aanvang van de studie aan de Politieacademie. Het is dus niet mogelijk dat iemand wel de opleiding (deels of volledig) heeft genoten, maar niet werkzaam was bij de politie.

Zodra een aspirant (politieambtenaar in opleiding) de schiettest en overige onderdelen heeft behaald binnen de opleiding mag hij de geweldsmiddelen zoals pistool, wapenstok, pepperspray en de handboeien inzetten volgens de ambtsinstructie en is dus al tijdens de studie volledig bevoegd en bewapend.

Wanneer de student start met de opleiding treedt hij dus gelijk in dienst, legt voor aanvang van de studie de eed/belofte af en de aspirant krijgt tijdens een intensief leer-/werktraject met afwisselend periodes van studie en praktijk alle ruimte om zich verder te ontwikkelen en ervaring op te doen door naast het opdoen van kennis in de schoolbanken in het werkveld actief te zijn.

Bij aanvang van de politieopleiding is de student dus al gelijk een politieman (of politievrouw), weliswaar nog in opleiding, maar hij draait volledig mee in het basisteam en is inzetbaar voor de verschillende diensten, uiteraard onder het toeziend oog van een ervaren collega (coach/begeleider). Aangezien er onjuistheden rondgaan, publiceren we dit maar eens.

Deel deze pagina..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *