Gezonde voeding

Stichting BlueTruth support initiatieven die staan voor het produceren en distribueren van gezonde levensmiddelen. Met gepaste trots geven zij inzage in hun ambacht. Voordat een product in de schappen van een winkel belandt, gaat er een heel proces aan vooraf. Het is goed om daar bewust van te zijn, net als van de afkomst. Naast dat er tegenwoordig een hoop machines aan te pas komen om de productie te bewerkstelligen, is het product van oorsprong in vrijwel alle gevallen afkomstig van een dier of gewas. Er is een heel traject aan voorafgegaan alvorens het product geconsumeerd kan worden. Als je dat beseft, zal je vermoedelijk minder snel geneigd zijn voedsel te verspillen, aangezien er een hoop tijd en energie zijn in gestopt om het product tot stand te brengen.

Daarnaast is het goed om er bewust van te zijn dat er bij veel producten chemische middelen worden toegevoegd, bijvoorbeeld kleurstoffen om een product er lekkerder uit te laten zien of conserveringsmiddelen voor een langere houdbaarheid. Er zijn producenten die van mening zijn dat het ook anders kan, zoals bijvoorbeeld Zuivelproducent de Ambachtshoeve. Zij gaven ons een inkijkje in hun productieproces. Wat ons direct aansprak bij het betreden van het bedrijfspand was de geur van de verse melk en de glazen melkflessen. Waar in de supermarkten over het algemeen de melkproducten in kartonnen verpakkingen zitten, worden de melkproducten bij dit bedrijf in flessen gedaan. Die keuze is bewust genomen, zodat de oorspronkelijke smaak beter behouden blijft.

Het gebruik van melkflessen roept gelijk herinneringen op aan de tijd dat de SRV-wagen de producten huis-aan-huis kwam afleveren, een stukje nostalgie waar wij met weemoed aan terugdenken. Ook zien steeds meer ondernemers er heil in om hun artikelen lokaal en regionaal aan te bieden zodat er kortere lijntjes met de consumenten ontstaan, en dat is weer goed voor de sociale cohesie.

Deel deze pagina..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *