De media staat er vol van. Wanneer er niets verandert zijn wij op weg naar een zorg infarct.
In dit artikel wil ik een analyse geven hoe het zo ver heeft kunnen komen en wat er moet gebeuren, om dit te voorkomen.
Alles is terug te voeren tot onverantwoorde systeem wijzigingen en onderling wantrouwen. Daarbij speelt ook de toegenomen bureaucratie een belangrijke rol. Vroeger werkte het zorg personeel echt op de werkvloer, waar ze voor waren opgeleid. Nu moet men ca 40% van de tijd zich bezig houden met allerlei administratieve beslommeringen w.o. het bijhouden van dossiers. Hierdoor verdwijnt de motivatie van zorg personeel en lopen mensen weg, dus personeelstekort. Vroeger bracht het personeel aantekeningen naar de administratie, die het uitwerkte. Nu moet men het zelf doen.
Op veel terreinen heeft de overheid zich terug getrokken en is b.v. de inspectie een lege huls geworden. Dit alles heeft te maken met met de inspectie wet uit 1999. De macht is duidelijk komen te liggen bij de bestuurders. Vroeger liepen inspecteurs rond met een blocnote en als er wat aan de hand was werd het genoteerd. Bij problemen werd er ingegrepen. Alleen bij meerdere signalen komt men langs. Veiligheid kan niet meer worden gegarandeerd. Tijdens een gesprek in 2013 met o.a. de toenmalige secretaris generaal van de inspectie werd dit bevestigd. Duidelijk is dat de toename van privatisering averechts heeft gewerkt. In alles hebben wij te maken met verdienmodellen. Van controle is amper sprake. Dit alles leidt tot bezuinigingen en zet de kwaliteit van de zorg onder druk. Ook gemeentes spelen hier een meer als kwalijke rol in. Die zouden zich veel meer moeten opstellen als toezichthouder, wanneer er misstanden in de psychiatrie, jeugdzorg of de ouderenzorg plaatsvinden. Teveel hebben wij te maken met interne klachtencommissies, die elkaar de hand boven het hoofd houden. Ik denk dat Blue Truth hier een belangrijke rol in kan gaan spelen.
Om het tij te doen keren is het belangrijk breed tot samenwerking te komen. Dat wij elkaar helpen. Het kan niet zo zijn, dat het in ene instelling goed gaat en in de andere wij te maken hebben met de nodige misstanden. De overheid zal veel meer haar rol moeten nemen. Je kunt beter voorkomen als genezen.
De zorgkosten gaan steeds meer om hoog, terwijl de kwaliteit steeds minder wordt. Dit alles heeft te maken met de macht van big pharma. Samenwerking tussen reguliere en alternatieve zorg zou de oplossing kunnen zijn. Om alles echt de goede kant op de krijgen is er eigenlijk maar één oplossing en dat is het systeem op de schop. Waarbij het huidige systeem met zorgverzekeringen wordt ontmanteld. Dus vergelijkbaar met het oude ziekenfonds, maar dan beter. En wel puur vanuit de belastingen. Daarmee creëren wij recht op goede zorg voor iedereen.