Met pijn in het hart heb ik destijds mijn uniform aan de wilgen gehangen. De politieorganisatie is niet meer de organisatie waar ik mij mee wil en kan verenigen, en ik ben niet de enige hierin, getuige het massale vertrek. Het politievak is in mijn optiek het mooiste vak dat er maar is, maar ik kan dit niet langer uitvoeren binnen de huidige politieorganisatie. Wij hebben in de coronatijd meerdere malen laten weten dat wij als groep politiemedewerkers ons niet gehoord voelden. Dankbaar waren wij dat er enkele collega’s waren die met ons de verbinding maakten, omdat zij zich door ons aangesproken voelden en onze beweegredenen wilden weten.
We hebben nog steeds een politiehart, maar dat hart is opnieuw gekrenkt door het bericht dat vandaag op Nu.nl verscheen. Dat we ons maatschappelijk kritisch uitspraken is weggezet als dat we ‘complotdenkers’ zouden zijn. Niets is minder waar. We doorzien juist heel goed wat er zich op het wereldtoneel afspeelt en hebben dit vanuit deze zorg kenbaar gemaakt, omdat het nu eenmaal iedereen aangaat. Als men maatschappelijk kritisch is, betekent dit niet dat men geradicaliseerd is, noch (rechts-)extremistisch is en verre van terroristisch, maar dit wordt door de politieorganisatie wel onder die noemer geschaard. We werden gezien als ontspoorde dienders die weer in het gareel moesten komen.
In de coronatijd was BlueTruth een vangnet voor de politiecollega’s. We deden (en doen) niks strafbaars. Collega’s die moeite hadden met hun morele kompas hadden een uitlaatklep nodig en die vonden ze in de vorm van ons platform waar ze hun hart konden luchten. Ook is er door politiecollega’s een document opgesteld waarin zowel op juridische gronden als medische gronden vraagtekens werden gesteld bij het coronabeleid en de -maatregelen. Hierop is vanuit de politieorganisatie nooit een reactie gekomen en dat betreuren wij. Als je goed voor je personeel zorgt, dan stel je je ook open voor kritische geluiden. Het project ‘Politie Voor Iedereen’ klinkt nobel, maar in onze optiek is het schijnheilig als dit niet voor iedereen geldt.
Wij hebben ons nooit tegen de politieorganisatie uitgesproken, maar hebben wel signalen afgegeven dat we ons niet gehoord voelden. Met het artikel op Nu.nl ( https://www.nu.nl/binnenland/6308271/politie-onderzoekt-eigen-medewerkers-die-in-kwaadwillende-elite-geloven.html ) worden politiemedewerkers geframed en in een kwaad daglicht geplaatst. In de afgelopen jaren hebben meerdere collega’s van onze groep de politieorganisatie met pijn in het hart verlaten, op eigen initiatief of met druk vanuit de organisatie. Geen enkele diender heeft de vuile was buiten gehangen, noch er ruchtbaarheid via de pers of de social media kanalen aan gegeven. Ze hebben de eer aan zichzelf gehouden.
Politiemensen zijn integer en discreet, maar wat er nu wordt gedaan is de collega’s een trap nageven. Zoals gezegd stel ik mij niet gauw negatief op, omdat we graag verbinden, maar ik voel mij genoodzaakt op te komen voor al die collega’s die nu worden weggezet als ‘wappies’/’complotdenkers’, gelovend in een ‘kwaadaardige elite’, terwijl jullie heel goed weten hoe de vork in de steel zit. Denk alleen maar aan de inmenging van het World Economic Forum (zie de afbeelding). Meerderen van ons hebben een VIK-onderzoek gekregen en het doet pijn dat dit nog steeds speelt. Collega’s die zich met ziel en zaligheid hebben ingezet voor de politietaak worden nu afgeserveerd.
Neutraal blijven is heel belangrijk als politieambtenaar, maar stelt de politieorganisatie zichzelf eigenlijk wel neutraal op? Ik waag het te betwijfelen. Als dienders vrij spel krijgen om hun zegje op social media te doen, zolang het maar volgens het narratief van de overheid is, maar dit ‘not done’ is zodra je kritisch bent naar diezelfde overheid, dan meet je met twee maten. Wij zijn bij Stichting BlueTruth niet rechts-extremistisch, noch van de complottheorieën. We stellen kritische vragen en zijn ons bewust van de situatie in de wereld door zelf onderzoek te doen (waarheidsvinding) en blijkbaar is niet iedereen daarvan gediend dat wij dat doen, getuige het feit dat de politieorganisatie ook collega’s uit onze achterban heeft aangepakt en nog aanpakt.
We hebben nog steeds een blauw hart en rijden nog steeds vol trots rond in onze Amerikaanse politiewagen, omdat we ons daarmee inzetten voor liefdadigheidsritten en nog steeds de liefde hebben voor het politievak, maar ons blauwe hart huilt dat de politieorganisatie ons zo heeft laten vallen. Waarom zijn er zoveel politiemedewerkers vertrokken? Misschien zou de organisatie de hand eens in eigen boezem moeten steken en naar het eigen functioneren moeten kijken. Niet voor niets is er sprake van een leegloop. Het doet ons pijn om dit te aanschouwen.
We zijn niet gewelddadig, niet haatdragend, maar vredelievend en juist omdat wij ons zorgen maken over de toestand in de wereld hebben we die zorgen geuit. We zijn allen mens en we gunnen iedereen het beste, ook onze kinderen en kleinkinderen. Dat we graag een veilige leefomgeving in vrijheid willen behouden, daar is niks complotterigs aan. In plaats van de collega’s publiekelijk aan te vallen/af te vallen zou het de Nationale Politie sieren op te komen voor de collega’s die in coronatijd het gevoel hadden buitengesloten te worden en de zorgen die zij vanuit het menszijn en met alle risico’s van dien intern en/of extern hebben laten weten serieus te nemen.
Een oud-diender
https://www.facebook.com/groups/bluetruth/permalink/1088163145609337
https://twitter.com/BlueTruthNL/status/1778133809852043579
https://t.me/BlueTruthKanaal/819
Welkom bij de groep zou ik zeggen.