Bromsnor

Beste BlueTruth organisatie,

Ik ben geen (ex)diender, of wat dan ook. Gewoon een burger van middelbare leeftijd die 1 keer een boete van team blue heeft gekregen. Ik was toen 16 of net 17 en reed op een, achteraf gezien, zeer onveilig, opgevoerde brommer rond in het dorp. Jullie (waarschijnlijk ex) collega’s hadden me al zien rijden in het dorp maar wilden de situatie niet escaleren dus gewoon gewacht tot jullie me zagen tanken en als echte ”bromsnorren” (ja eentje had er een snor (smile)) mee naar het buro.

Aangekomen op het buro kreeg ik na visuele inspectie van mijn brommer, te horen waar ik allemaal in overtreding van was en of er nog meer was aangezien rollerbanken er toen amper waren. Dus vroegen ze naar het motorblok. Ik heb toen maar gelijk toegegeven wat daar de status van was, een 50 snel zoals we dat toen noemden. Nou, mijn vader mocht naar het buro komen en de zaak werd haarfijn uitgelegd. Mijn vader wist een en ander al maar niet alles.

Kort samengevat, eerst het horrorscenario, als we alle boetes e.d. geven dan krijg je een heel hoge boete waar ik zo ongeveer driekwart van de zomervakantie voor zou moeten werken. Waar mijn vader bij was. Ik kon wel door de grond zakken.

Ik had verder nooit geen enkel probleem veroorzaakt en toen kwam de aap uit de mouw. Nou Hugo, weet je wat, we geven je 1 kans, we zien je nooit meer op deze brommer in deze toestand rijden en we houden het bij een kleine boete. Als we je daarna betrappen komt bovenstaande uit. Zo niet, even goede vrienden als voorheen.

Toen ik mijn brommer naar huis duwde (kleine 3 kilometer en was geen kleine brommer, groter dan een Zundapp) was ik eerst heel erg pissig maar later gedurende de ”wandeling met mijn brommer” werd het mij duidelijk dat ik een les moest leren/had geleerd om niet de wet te overtreden en nu op de blaren mocht zitten. Veel minder grote blaren dan het had kunnen zijn.

Binnen twee jaar leerde ik een nog grotere les. Helaas een heel pijnlijke. Een vriend van mij reed met zijn vader mee terug van een bezoekje aan familie. Werd door een vrachtwagen tegen een betonnen paal van een viaduct gedrukt op de snelweg. Vader dood, hij vanaf zijn nek verlamd en kon alleen nog in zijn rechterhand zijn duim en wijsvinger gebruiken. Trucker had de rijtijdenwet zwaar overschreden.

Toen viel het kwartje helemaal. Team blue had me, terecht, op de vingers getikt. Op een zeer menselijke manier want ik realiseer me nu volledig dat er best een kans was dat ik anders nu dood, invalide of zwaargewond of whatever zou kunnen zijn. Dankzij jullie inzet.

Ik was sindsdien helemaal team blue en alleen jaren later kwam er een klein deukje in. Dat geheel geautomatiseerd bekeuren. Daar ben ik echt geen voorstander van want lijkt meer op staatskas vullen dan preventie zoals in mijn geval of zo ontelbare andere zaken waar team blue een zeer positieve bijdrage aan levert. Uiteraard heb ik sindsdien (want nu grote stad bewoner) zeer goede interventies gezien dus echt, niet meer dan een deukje.

Ik ben team blue fan. Uiteraard de Nederlandse manier en niet de Amerikaanse. Ik heb een jaar daar gewoond en was echt vreselijk qua hoe de politie daar opereert. Zeker gezien de ”no knock invallen” met al het geweld waar het mee gepaard gaat. Wat mij betreft moeten we dat soort politie niet willen als Nederland.

Groot was ook mijn interne conflict als pro team blue fan toen de serieuze Covid maatregelen begonnen en hoe de door mij geliefde team blue zo meewerkte aan deze, ongrondwettelijke wetten, internationale verdragen etc. meehielp af te dwingen. Team blue had me juist, op een zeer menselijke manier, doen inzien dat de meeste (ja, niet alle want bv. plastic rietjes verbod is absurd om er eentje te noemen) wetten er voor een reden zijn.

Ik vond het echt vreselijk om te zien hoe, in mijn optiek, team blue leek mee te werken aan het tegenovergestelde van hoe ik team blue altijd sinds mijn ervaring heb gezien. Mijn beeld hoe politie en de burgers met elkaar omgaan stond letterlijk te wankelen op zijn poten. Hoe kan dit vroeg ik me af en nog steeds wel maar minder.

Na getuigenissen van politieagenten voor de BPOC te hebben gelezen begon mijn vertrouwen weer een beetje hersteld te worden. Eergisteren heb ik jullie site gevonden. Echt top wat jullie doen. Politie (en BOA etc.) waar jullie voor staan is team blue zoals ik dat graag zie. Team blue zoals die inhakt op vreedzame demonstranten niet. Politiewerk zou never nooit moeten worden gebruikt om een, in mijn optiek, abnormaal nieuw normaal er door te drukken. Grondrechten zijn grondrechten voor een reden. Als we die loslaten gaan we een heel vervelende samenleving krijgen!

Dus wat mij betreft is dit initiatief vanuit team blue echt geweldig. Wel denk ik dat het nog even duurt voordat het vertrouwen, verbintenis tussen politie et al en mensen zoals ik nog wel even duurt om volledig te herstellen. BPOC en jullie initiatief zijn heel grote stappen, dank daarvoor. We zijn er nog niet helaas. Ik hoop van harte dat jullie klasse advies aan handhavers wordt opgevolgd want als die Coronapas er echt komt hebben we een apartheid / discriminatie land. Dat kan toch niet waar zijn.

Kortom, deze zeer bezorgde burger is helemaal pro team blue truth maar niet blue dat dit alles steunt. Laten we met elkaar proberen deze situatie van tafel te krijgen, zoals in Scandinavi√ę nu al is gebeurd.

Laten we teruggaan naar de situatie waar we, bv. tienerjongens (zoals ik) een terechte tik op de vingers kunnen krijgen zonder meteen extreem te doen, weer in vrijheid en waardigheid leven met zijn allen, de polarisatie stoppen en team blue & mensen zoals ik de verbintenis opzoeken. Dat hebben we nodig als samenleving.

De grondwet is wat ons verbindt. Laten we die verdedigen. De samenleving waarin we nu leven is een tegenleving in plaats van een samenleving en dat moeten we niet willen wat mij betreft.

Naschrift,
Als team blue dit wil gebruiken als gastcolumn, ga jullie gang. Zo niet, even goede vrienden en blijf jullie goede ding doen! Ik wil namelijk weer graag mijn 100% vertrouwen in team blue terug krijgen. Oké, ik beken 99% want ik weet dat er fouten worden gemaakt want we zijn mensen (smile).

Hartelijke groeten,
Hugo

Deel deze pagina..

3 gedachten over “Bromsnor

 1. Je een geweldig mooi geschreven stuk. Te hopen dat veel blauw zich hierbij wil aansluiten.

  De grondwet is er overigens om ons te beschermen tegen de overheid. Hij (de grondwet) staat tussen de burger en de overheid in.
  Waar halen ze het recht vandaan om de burgers te slaan.
  Er klopt dus ergens iets niet, dat die bescherming er niet meer is.

  1. Beste Jan,

   Fijn om te lezen dat je mijn collum kon waarderen. Komt echt recht uit mijn hart. Ik hoop met je mee dat veel team blue, zoals ik het noem, zich hierbij wil aansluiten.

   Goede nieuws is dat het lijkt dat veel team blue leden zich al hebben aangesloten. Het politie geweld tegen vreedzame demonstranten lijkt gestopt te zijn en dat is super positief! Net zoals het lijkt dat team blue de Covid pas voor het grootste gedeelte niet lijkt na te leven. Ik weet, het is slechts 1 voorbeeld die ik heb gehoord van een collega die ik echt vertrouw.

   Hierbij het verhaal. collega was aan het eten in een bistro die niet handhaaft. Een paar agenten (in uniform) loopt binnen om een hapje te eten. De eigenaar loopt op de agenten af en zegt, heren, wees welkom. Ik zal jullie niet op de app controleren want jullie werken samen op het buro etc. Dus neem plaats. Agenten namen plaats en vonden het allemaal prima.

   Om te reageren op je opmerking over de overheid. Wat is ”de overheid”? Zeker niet dat clubje wat in Den Haag zit. Als politie en het leger hun bevelen niet opvolgt hebben ze 0 macht. Wat dacht je van de pers? Als die verhalen schrijven ala (eindelijk) het toeslagen schandaal valt hun macht weg. De energie transitie is ook zo een dossier, hou NOS en RTL nieuws komende week in de gaten voor nieuws daarover. Ik kan daar niet meer over zeggen.

   Ik kan wel even doorgaan maar echt, zonder mensen met hun eigen leven die in hun prive leven sw negatieve gevolgen zelf ondervinden. Die zullen ”de overheid” niet meer steunen. Dan vallen agenda’s en soms zelfs regimes (zoals het communisme). Team blue wil gewoon met de hele familie naar de bios kunnen, uit eten kunnen gaan etc. Team energie wil gewoon voor iedereen betaalbare energie.

   Uiteraard, het liefst ook schone energie. Ik weet nog goed dat in mijn studenten tijd ik regelmatig naast een diesel bus stond wachten voor een stoplicht en als het stoplicht op groen sprong ik een enorme diesel walm in mijn gezicht kwam. Heel fijn dat dit voorbij is.

   Maar zoals het TNO laatst bekend maakte dat er 550.000 huishoudens (of was het nou mensen) energie armoede hebben….. Dat gaat te ver. Dat was voor de extreme gas prijs stijging. Ik kan t wel betalen maar ik, als team energie man, vind het vreselijk dat zoveel mensen moeten kiezen tussen eten of verwarming (om maar wat te noemen). Doe mij dan maar een hap diesel uitlaatgassen.

   We zijn allemaal mensen, Het concept ”de overheid” is slechts dat, een concept want het zijn allemaal mensen die het doen / uitvoeren.

   1 filmpje staat me nog op het netvlies gebrand. Agenten hadden een vreedzame demonstrant a l helemaal inelkaar gemept en dwongen de politiehond (welke goed was getraint) en niet wilde bijten op de demonstrant werd gedrukt om toch te bijten. Daar lijken we gelukkig overheen te zijn en achter ons hebben gelaten. Ik denk dat acties zoals blue truth daaraan hebben bijgedragen. Wel denk ik dat we dienders zoals dat uit de politie moeten verwijderen tijdens het helen en opnieuw verbinden. Eigenlijk ook straffen want ze hebben een eed gezworen en geborken.

   Ik, als team energie, lijkt nu bij te moeten dragen om deze energie waanzin te stoppen. Dat deed ik al een beetje intern en bescouw dit mijn coming out (smile). Ik zal even een korte samenvatting hoe deze energie crisis tot stand is gekomen. Ik focus op gas want daar weet ik het meeste van. Corona heeft de meeste kool mijnen platgelegd dus das simpel.

   Gas heeft eigenlijk heel weinig mensen nodig. Je installeert boor capaciteir, dan ”opzuig capaciteit” (van gas) en naast administratie en onderhoud gaat eigenlijk alles geautomatiseerd. ”Opzuig capaciteit” is duur. Dus wat je economisch doet is die constant houden. In de niet stook maanden vul je locale opslag en in de winter teer je er op in. Veel economischer dan in de winter max te pompen en in de niet stook maanden niet gebruiken.

   Om wat voor reden dan ook (ik gok klimaat spul) zijn afgelopen niet stook maanden amper gebruikt om de locale opslag (toen heel goedkoop) te vullen.

   Wij allemaal lijken, wat mij betreft, helemaal tegen elkaar uitgespeeld te worden (verdeel en heers) Geinjecteerd vs niet geinjecteerd. Groen vs niet groen en ga zo maar door.

   Allicht een wat langere reply dan je had gedacht en als team blue hier een collum aan wil besteden, let me know want dan wil ik deze tekst even wil aanpassen. Dit aangezien bij gedwongen afsluiten van energie team blue erbij komt kijken.

   Hartelijke groeten,
   Hugo

 2. De ervaringen die ik in Amsterdam tijdens het coronagebeuren heb opgedaan geven mij reden om te blijven denken: “De politie kan mijn zak opblazen; het pijpie hangt er bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *